Sabies que…

El xenó (Xe) és un dels gasos nobles de la taula periòdica dels elements, que existeix  a l’atmosfera. Va ser descobert per W. Ramsay y M. W Travers en 1898.

 

William_Ramsay_working

Aplicat a la il.luminació, les llums de xenó han estat la següent evolució  als llums halogenats en els vehicles. Van ser introduïdes per primera vegada per als llums d’encreuament en 1991 per l’empresa Osram en el BMW Sèrie 7. La llum a l’interior d’aquests llums es genera gràcies a un arc voltaic d’aproximadament 30.000 volts entre dos elèctrodes de tungstè que estan situats dintre d’una cambra de vidre. Aquesta cambra conté en el seu interior el propi gas xenó mesclat amb altres sals de metalls halogenitzadas. D’acord amb la composició química de la mescla, el color de la llum serà més o menys blavós. Per a l’encesa  es precisa d’un impuls d’alta tensió, que ho crea mitjançant un balast electrònic. Aquest dispositiu s’encarrega tot seguit del control d’intensitat de la llum.Els avantatges de les llums de xenó enfront de les halògenes són les següents: El rendiment lluminós és fins tres vegades superior amb el mateix consum de corrent. L’abast i la zona de dispersió mitjançant les lents del projector és més gran per la qual cosa es pot il·luminar una més gran zona de la calçada. La vida útil d’una làmpada de xenó se situa entorn a les 2.500 horas el que equival a cinc vegades més que un llum halogenat.

548px-Electron_shell_054_xenon

Aplicar com a anestèsic  a la medicina el gas xenó es un element «inexhaurible i ecològic», ja que és a l’atmosfera, i el principal avantatge de la qual és que no té efectes residuals en el pacient, que desperta de forma ràpida i sense sensació de “ressaca”, ja que el pacient expulsa la mateixa quantitat que rep per ser adormit. El Xe a més a més de produir analgèsia té la capacitat de produir hipnosi i amnèsia. Els beneficis de utilizar el gas Xe  com a anastésic  es que és 100% natural ja que está extret a partir de l’aire ambient. Es un gas inert que no es metabolitza, pel que la recuperació es ràpida. Té una solubilitat baixa i de ràpida eliminació. No és tòxic i no afecta el medi ambient quan s’allibera l’atmosfera: no contribueix a la destrucció de la capa d’ozó ni a l’afecte hivernacle.

 

Ara ja ho saps! Anécdota de rodatge!

Lámpara-de-Xenon

 

Deja un comentario