12 CONSELLS ESSENCIALS PER RODAR AMB LLUM EXTERIOR

Avui a Zeferino Iluminación Professional volem donar alguns consells bàsics per a aquells que es disposen a filmar en exteriors, us seran de gran ajuda. Molta gent es pensa que filmar en exteriors amb llum natural és senzill, però s’equivoca. És veritat que no cal pensar en configurar tota la il·luminació, però l’ús de llum solar té els seus propis inconvenients. A continuació anem a enumerar una sèrie de consells per rodar en exteriors; des de les configuracions necessàries en la teva càmera a com posicionar als teus subjectes al set.

 • Posiciona als actors de manera que el sol quedi a la seva esquena, sonarà estrany, però veureu que l’efecte que crea és molt agradable. S’aconsegueix crear una aurèola de llum al voltant del subjecte, fent una retroiluminació que li farà brillar tot el pèl. Feu servir reflectors per il·luminar la cara amb una subtil llum que resultés més afavoridora, creant un efecte general molt estètic.

Splash-Disney-Dream-Portraits-with-Annie-Leibovitz

 • La llum és més afavoridora de bon matí i al atarceder, quan el sol encara no està a dalt, de manera que gravar a aquestes hores us ajudarà a començar amb bon peu.
 • Si vols controlar el contrast en un dia assolellat, considera col·locar el subjecte sota l’ombra d’un arbre; la càmera controlarà la diferència de contrast amb més facilitat.
 • Sempre avalua les condicions lumíniques ambientals i configura la teva càmera en conseqüència. En dies assolellats, usa un perfil d’imatge que la faci més plana i en els ennuvolats fa servir un que tingui més contrast per compensar la pèrdua de contrast ambiental.
 • Si no pots col·locar al subjecte amb el sol darrere, una de les solucions és utilitzar una set translúcida, actuant com un reflector plegable. Això te permetrà suavitzar la llum artificial amb el gel de difusió.
 • Recorda que la diferència de temperatura de color entre les ombres i la llum del sol pot ser extrema. Si vols equilibrar l’ombra, mou-te cap a la llum perquè les imatges siguin ataronjades i viceversa; si vols equilibrar el sol, ves a l’ombra perquè les imatges tinguin un aspecte blavós. Sempre tendint en compte els tons de la pell.
 • És important saber que la distància focal de l’objectiu que utilitzis afectarà el contrast de l’escena. En un plana general és possible que necessitis simplement un filtre de densitat neutra graduat que equilibri el cel amb el fons. No obstant això, si es tracta d’un primer pla el millor és usar un reflector, de seda o Ultracon. És qüestió de comptar amb les eines adequades per equilibrar la il·luminació i aconseguir un bon resultat.

1484324869_539868_1484325144_noticia_normal

 • Controlar les ombres és un dels grans reptes quan vas a gravar a la llum del sol. Si graves en un dia ennuvolat o trobes alguna ombra, et resultarà més fàcil. També pots controlar les ombres si utilitzes un reflector. Els reflectors es fan servir per rebotar la llum.
 • Inverteix en un matte box per a producció, juntament amb una visera francesa, ajudés a controlar la llum dispersa que rebota en l’objectiu, creant un aspecte cremós, el que es coneix com brillantor de l’objectiu. D’aquesta manera, podràs controlar el nivell de brillantor estètic que fas servir en la teva imatge final.
 • Tant els filtres de cambra com de densitat neutra graduada són eines molt importants per a gravar en exteriors. Els de cambra, t’ajudaran a millorar la imatge abans de gravar per optimitzar el negatiu digital per postproducció. Els de densitat neutra, t’ajudaran a mantenir una relació de contrast uniforme des del terra fins al cel en entorns amb molta llum. Els filtres essencials per a exteriors són: un polaritzador, un filtre de densitat neutra fixa, un filtre de densitat neutra graduada i un filtre de reducció de contrast «Ultracon».
 • Recordeu que, si sabeu que el material es va a entalonar, el més aconsellable és gravar les imatges tal qual, sense correccions. Això li brinda total llibertat a l’editor de color. Una qüestió important és EVITAR la sobreexposició. No hi ha res que es pugui fer a la postproducció per rescatar les parts d’una imatge cremada per sobreexposició.
 • En resum, pensa amb atenció com utilitzaries la llum del sol com si es tractés de llum artificial.

Deja un comentario